perjantai 18. toukokuuta 2012

Olen törmännyt useampaan otteeseen ammatistani puhuttaessa kysymykseen "niin siis mikä on muotoilija?". Se on jotenkin huvittavaa, koska kaikki ympärillä olevat tuotteet ja asiat ovat jonkun suunnittelemia, ja siltikin ihmiset eivät tunnu ymmärtävän, etteivät ne esineet/tuotteet vain synny itsestään, vaan niiden suunnitteluun tarvitaan ain siihen erikoistuneita ihmisiä. Moni on luullut, että kyse on hiuksita tai jopa ruoasta ! Väärinkäsitykset välttääkseni ja ihmisiä sivistääkseni, olen koonnut lyhyen infopaketin (wikipediaa hyödyntäen) siitä mitä muotoilu on ja mikä se muotoilija nyt oikein on.

"Muotoilija (AMK) on kulttuurialan ammattikorkeakoulututkinnon tutkintonimike. Tutkinnon laajuus on 240 opintopistettä. Tutkinto suoritetaan muotoilun koulutusohjelmassa, ja opinnot kestävät 4 vuotta. Muotoilun koulutusohjelmassa yhdistyvät käsi- ja taideteollisuus, teollinen muotoilu ja käsityö. Koulutusohjelman suuntautumisvaihtoehdot ja painotukset vaihtelevat eri ammattikorkeakouluissa.

Muotoilijat työskentelevät yleensä taideteollisuudessa ja kulttuurielämän palveluksessa. Tyypillisiä työtehtäviä ovat tuotesuunnittelu, tuotteiden valmistus ja markkinointi sekä asiantuntija- ja esimiestehtävät. Koulutus antaa myös valmiudet itsenäisenä yrittäjänä toimimiseen
." (Lähde: Wikipedia)

"Muotoilu eli design tarkoittaa esineen tai muun kohteen käytettävyyden ja muodon suunnittelua tai sen valmistusta. Myös kaksiulotteiset graafiset suunnitelmat ja (sähköisten) käyttöliittymien tai brändien suunnittelua ja toteutusta voidaan sanoa muotoiluksi ja ne voivat kuulua muotoilijan työhön.

 Muotoilulla ilmaistaan erilaisia visuaalisia tyylejä, havainnollistetaan tuotteen ominaisuuksia ja käytettävyyttä muotokielen avulla. Esinemuotoilu voi olla käsityömuotoilua (sama kuin taideteollinen muotoilu) tai teollista muotoilua. Rajaa ei käytännössä ole
." (Lähde: Wikipedia)

Opiskelin itse Kymenlaakson ammattikorkeakoulussa tuotemuotoilun ja -viestinnän linjalla. Aloitin opintoni syksyllä 2008, ja valmistuin tänä keväänä. Ensimmäisenä vuonna tutustuimme pajoihin ja sitä kautta erilaisiin materiaaleihin (puu, metalli, muovi, jalometalli, savi yms). Loput vuodet kuluivat mm. erilaisten suunnitteluprojektien ja viestinnän kurssien parissa. Lukion jälkeen tuntui ihanalta, kun pääsi vihdoinkin toteuttamaan itseään tavalla, joka on kulkenut elämässä mukana aivan pienestä pitäen. Minä olin niitä näppäräsormisia ja mielikuvituksellisia lapsia, jotka kuvittivat kirjoittamiansa tarinoita ja leikkivät metsissä rakennellen majoja ja kulkuvälineitä.


Tuotesuunnittelun kurssi 1 tehtävänä oli suunnitella terassikaluste metallista. Tein riipputuolin.
Luovan suunnittelun kurssitehtävänä oli suunnitella romusta valaisin. Työssä ei saanut käyttää esim. liimaa, vaan osien yhteenliittäminenkin piti ratkaista luovasti. 

Lisää kuvia töistäni nettisivuillani (jotka muuten päivitin eilen).

ps. Jos jollekin nousee kysymyksiä, antaa palaa !

7 kommenttia:

  1. pakko sanoa että on kyllä todella upeita ja omaperäsiä noi sun tekeleet. iso respect!

    VastaaPoista
  2. Himoitsen suuresti tuota lamppua! Tukholman kalustemessuillaki oli kaseteista tehty jalkalamppu, joka oli aivan ihana!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haa (: Joo, näin sen saman siellä, tosi hieno!
      Muutama muukin kaveri on kysellyt aikoinaan tämän kasettivalaisimeni perään. Jos joskus innostuisin rakentamaan moisia lisää, niin voisin pistää niitä muutaman kappaleen vaikkapa myyntiin (:

      Poista
    2. oiii! mukavempi himoita jotain sellasta, minkä voi joskus saada :P

      Poista
    3. Pistän kyllä blogiin heti infoa, jos saan niitä tehtyä lisää/myyntiin ((:

      Poista