tiistai 26. kesäkuuta 2012

Tytön paras ystävä, vol 2.

Koska lukijoissani on melkoisen paljon hameväkeä ja ensimmäisestä kuukuppimerkinnästäni on aikalailla tasan kaksi vuotta, eiköhän ole taas aika hehkuttaa tuota pientä, mutta varsin loistavaa keksintöä!

"Miksi kukaan haluaisi käyttää kuukautiskuppia? Se kuulostaa niin kamalan hankalalta käyttää, ja on varmasti todella epähygieeninenkin, kun sitä ei heitetä käytön jälkeen roskiin! Ällöttävää, käytän mieluummin siteitä ja tamponeja!" 

Tämä on yksi yleisimmistä negatiivisista reaktioista, joita kuppi ihmisissä aiheuttaa. Pääasiassa tämänkaltainen käsitys kupista johtuu yksinkertaisesti tiedon puutteesta, tai väärästä tiedosta.


Mukavuus
Kuukautiset herättävät monissa naisissa negatiivisia tunteita, useastakin eri syystä. Kuukautiskivut ja PMS-oireet ovat niitä ilmeisimpiä ikäviä asioita, mutta niinkin pienellä seikalla kuin kuukautissuojan valinnalla voi olla paljon vaikutusta kuukautisten aikaiseen mukavuuteen. Muoviset siteet hiostavat ja sekä siteiden että tamponien kanssa saa olla varuillaan, vuotaako suoja tai pitääkö se jälleen vaihtaa. Rentoutuminen kuukautisten aikana voi siis olla hankalaa.

Monet kupin käyttäjistä pystyvät unohtamaan, että heillä on "se aika kuusta". Jos kuukautiset eivät ole kivuliaat, niihin tarvitsee kiinnittää huomiota enää vain kuppia tyhjennettäessä (niukalla vuodolla jopa vain kahdesti vuorokaudessa), muulloin niille ei tarvitse uhrata ajatustakaan. Oikein käytettynä kuppi ei yleensä tunnu lainkaan ja on varma käyttää. Mikäli osaa aavistella, milloin kuukautiset alkavat, kupin voi laittaa valmiiksi paikoilleen jo ennen kuin alushousuihin ilmestyy ensimmäinen tuhru. Vihdoinkin on mahdollisuus saavuttaa se vapaus, jota kertakäyttöisten suojien valmistajat vain lupailevat.

Hygienia ja terveys
Kuppi ei haudo, haise, hiosta, hankaa, ärsytä, kuivata limakalvoja eikä juurikaan tunnu. Kertakäyttöisten siteiden sisältämien kemikaalien mahdollisesti aiheuttamasta allergiastakaan ei tarvitse kupinkäyttäjän kantaa huolta. Lisäksi monet kupin käyttäjät ovat sanoneet, että kuukautiskuppi sai heidän hiivatulehduskierteensä katkeamaan.

Vaikka kuppi ei olekaan kertakäyttöinen, se on terveyden kannalta parempi vaihtoehto kuin tamponi, sillä kuppi ei vaikuta emättimen kosteustasapainoon. Lisäksi kupin materiaali (silikoni tai luonnonkumi) ei säännöllisesti puhdistettuna anna kasvualustaa haitallisille bakteereille, siispä TSS:n (Toxic Shock Syndrome) riski on olematon. Ainuttakaan TSS-tapausta ei ole kupin käyttäjien keskuudessa raportoitu koko kupin olemassaoloaikana.

Kuva: http://ahokoivu.sarjakuvablogit.com/2008/12/23/2312/ 

Kertakäyttöiset kuukautissuojat eivät ole halpoja. Yhden paketin hinta ei välttämättä lohkaise suurta lovea lompakkoon, mutta kun tarkastellaan loppusummaa, totuus paljastuu. Vaikka kuppi voi kertasijoituksena tuntua kalliilta, se maksaa itsensä takaisin muutamassa kuukaudessa. Kannattaako maksaa kuukautissuojista elämänsä aikana reilusti yli 2000 euroa, kun reilu 200 euroakin riittäisi? Taloudellisuus ja ekologisuus

On myös syytä muistaa, mitä kertakäyttöisille kuukautissuojille niiden käytön jälkeen tapahtuu. Kertakäyttösiteitä tuodaan Suomen kaatopaikoille arviolta 300 miljoonaa kappaletta vuodessa, tamponit puolestaan päätyvät kielloista huolimatta yleensä viemäriin. Kumpi on mielekkäämpi ajatus – tuottaa elämänsä aikana lähemmäs 10 000 siteen jätevuori, vai vaihtoehtoisesti vain muutaman kupin kokoinen keko? Siteet eivät kaatopaikoilla juurikaan maadu, koska ne sisältävät runsaasti muovia. Tamponeissakin on epäorgaanisia valmistusaineita, joten nekään eivät ole järin ekologisia.

Kymmenen syytä valita kuukautiskuppi
 1. Kuukautiset eivät enää kahlitse ja rajoita elämääsi. Sanoja "mukavuus" ja "kuukautiset" voi vihdoin käyttää samassa lauseessa.
 2. Kupin käyttäjänä nukut yösi kunnolla, etkä vain torku epämukavasti. Lisäksi alastomana nukkuminen on mahdollista mihin aikaan kuusta tahansa.
 3. Ns. mummoalkkareiden käyttö kuukautisten aikana on historiaa, kun et joudu pelkäämään alushousujen sotkeutumista tai huolehtimaan siteen paikallaan pysymisestä. Kuppi ei aseta rajoitteita muillekaan vaatevalinnoillesi.
 4. Yleisissä saunoissa ja suihkutiloissa ollessasi jalkovälistäsi ei roiku paljastavia lankoja tai valu verivanaa reidelle. Lauteetkin pysyvät puhtaina.
 5. Yksi kuppi riittää, sillä se ei lopu kesken, ja voit heittää hyvästit "rankkojen päivien" ja "niukkojen päivien" suojille. Et myöskään joudu enää kantamaan vaihdokkeja mukanasi.
 6. Kylpyhuoneesi pieni roskakori ei täyty ennätysvauhtia eikä ala haista.
 7. Kuppi ei liimaannu hiostavasti persvakoon, kutita, aiheuta ihoärsytystä tai tunnu muutenkaan kurjalta. Kuppi ei myöskään kuivata limakalvoja ja on tamponia hygieenisempi vaihtoehto, joten TSS-riski on olematon.
 8. Suuren vetoisuuden ansiosta et joudu ravaamaan vessassa tunnin välein suojaa vaihtamassa.
 9. Et joudu enää huomioimaan kuukautisia budjetissasi.
 10. Kupin käyttäjänä teet palveluksen ympäristölle – myös sosiaaliselle ympäristöllesi, sillä kuukuppi vähentää menkoista johtuvaa ketutusta.
(Ylläoleva teksti kopioitu kuukuppikunnan nettisivuilta)

 Kiinnostuitko? Vierailehan esimerkiksi täällä. Sivustolta löytyy paljon tietoa ja loistavia vinkkejä.


Kiitos oman uteliaisuuteni, löysin tämän loistavan keksinnön n. 15 kesäisenä. Siitä lähtien olenkin ollut täysin varma yhdestä asiasta; muuhun en enää vaihtaisi! 


Löytyykö lukijoista muita kupittajia? 

Kommenttiboksiin saa vapaasti avautua omista kokemuksistaan ja ajatuksistaan kuukuppiin liittyen.

7 kommenttia:

 1. Ostin Luneten pienen kuukupin maaliskuussa, intoa ja maailmanpelastamista puhkuen. Kotona pääsi parku. Ei mitään mahdollisuutta saada tuota "sinne" edes jotenkin oikein. Kaikki mahdolliset taittelutekniikat ja muut vippaskontit käytetty, mutta ei.. Kuppi odottelee kylppärissä edelleen, mutta en usko että parissa kuussa asiat olisivat muuttuneet suuntaan tai toiseen.. Phuuh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Unohtui vielä mainita, että sen lisäksi kun oot kokeillut erilaisia taittelutekniikoita, oothan kokeillut myös erilaisia kupin asennus asentoja? Sen oman löytäminen voi viedä aikaa, mutta kun se löytyy, kaikki helpottuu suuresti! Niin, ja täytyy muistaa rentoutua kunnolla, koska eihän sitä muuten saa paikoilleen sitten mitenkään.. (:

   Poista
 2. Tuo on paras, IKINÄ. Skeptinen olin, mutta kannatti ottaa hyppy tuntemattomaan. Ei enää ikinä siteitä tai tamponeja :)

  VastaaPoista
 3. hyvä postaus :) mullakin (oli) käytössä.. saa nähdä sitten miten synnytys vaikuttaa asioihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan että käyttö onnistuu vielä synnytyksenkin jälkeen! Ainakin mitä keskusteluista oon lukenut, niin monella se on onnistunut normaaliin tapaan.. c:

   Poista
 4. Ooh, mullaki on kuppi! MUTTA hermohan sen kanssa meni ja se on ootellu vessan korissa varmaan kaks vuotta kohta, kun en vaan jaksanu taistella. Nyt edellisen kommentoijan kommentista heränneenä voisi kuin voisikin kokeilla uudestaan sitä, jos synnytys olisi pistänyt paikkoja vähän uuteen uskoon! (ja laittaminen olis vaikka helpompaa) Tosin tottakai niiden kuukautisten pitäs varmaan alkaa ensin.. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen kyllä kokeilemaan! Ja vaikkapa heti. Helpompaa se on ns. "kuivaharjoitella", kun sitten paniikissa h-hetkellä.. :D

   Poista